Jump to content

Recommended Posts

Posted (edited)

Dzień dobry bardzo proszę o pomoc .Podczas przygotowywania zdjęć zapisuje je w formacie tiff i za każdym razem na tej grafice wychodzą jakieś dziwne kwadraciki prostokąty co jest tego bardzo proszę o poradę.screenshot_affinity_publisher.jpg.c91f12235e540f8006ebfc781763503c.jpg

Good day I am very much asking for help .When preparing a picture I save it in tiff format and every time on this graphic some strange squares rectangles come out what is this I am very much asking for advice

screenshot_affinity_publisher.jpg

Edited by krystian
Posted

Cześć @krystian i witaj na forum...

Jeśli przejdziesz do Preferencji wydajności w Photo i wyłączysz akcelerację sprzętową, a następnie ponownie wyeksportujesz obraz jako plik tiff, powinno to rozwiązać problem, ale daj nam znać, jeśli to nie zadziała.

Affinity Designer 2.6.0 | Affinity Photo 2.6.0 | Affinity Publisher 2.6.0
Affinity Designer 2.6.2 (3213) Beta | Affinity Photo 2.6.2 (3213) Beta | Affinity Publisher 2.6.2 (3213) Beta

MacBook Pro M3 Max, 36 GB Unified Memory, macOS Sonoma 14.6.1, Magic Mouse
HP ENVY x360, 8 GB RAM, AMD Ryzen 5 2500U, Windows 10 Home, Logitech Mouse

Posted

Tak, sprawdź, czy przyspieszenie sprzętowe w obszarze Wydajność jest zaznaczone, a jeśli tak, odznacz je. Prawdopodobnie będziesz musiał ponownie uruchomić Photo, ale po ponownym uruchomieniu ponownie wyeksportuj plik i sprawdź, czy to usunie problem, który widziałeś ...

Affinity Designer 2.6.2 (3213) Beta | Affinity Photo 2.6.2 (3213) Beta | Affinity Publisher 2.6.2 (3213) Beta

Posted

Naprawdę miło to słyszeć i naprawdę cieszę się, że masz teraz zdjęcia bez skazy… :) to żaden problem, mam nadzieję, że też masz miły dzień… 😄

• 1 year later...
Posted

Używam trialowej wersji Affinity Photo 2 do nauki programu. Wszystkie funkcje programu do wywoływania RAWów działają znakomicie do momentu eksportu i zapisywania pliku w formacie jpg. Wówczas każdy jpg zapisuje się z blędami, które nie pozwajają wyświetlenie tego pliku. Obawiam się, że podobne problemy będę miał w zakupionym programie Affinity Photo2... Proszę o wskazówki i poradę.

Posted

Witaj @apof,

czy mógłbyś udostępnić jeden z plików JPEG z błędami, o któych piszesz tutaj w forum?

Jeszcze jedna sugestia: czy próbowałeś wyłączyć wspomaganie sprzętowe (ang. Hardware acceleration) w ustawieniach programu tak jak sugerował @Hangman użytkownikowi @krystian wyżej w tym wątku?
I czy mógłbyś podać wersję Affinity Photo, której używasz oraz wersję systemu operacyjnego Windows?

Pozdrawiam

EN:

Hi @apof,

could you please upload one of the JPEG files that show the described errors here to the forum?

And one suggestion: have you tried to switch off Hardware acceleration in the program settings as @Hangman suggested to user @krystian above in this thread?

And could you provide the exact version of AP and the Windows operating system you use?

Best regards

Affinity Publisher | Photo | Designer v1, v2 & v2 public beta running in a Windows 10 Pro VM (4 CPU cores + 8 GB RAM) on Ubuntu Linux (22.04 LTS) | Asrock DeskMini X300 | EIZO S2431W

Posted (edited)

PL:

1. Czy spróbowałeś wyłączyć wspomaganie sprzętowe w ustawieniach jak zalecał użytkownik Hangman? Przypuszczalnie to jest powodem błędu.
  2. Czy możesz odpowiedzieć na pytania dot. wersji programu i systemu operacyjnego? Dodatkowo podaj dane używanej przez Ciebie karty graficznej.
  3. Czy zapisujesz plik na lokalnym dysku (wbudowanym w komputerze) czy na nośniku zewnętrznym (karta SD, pendrive USB, zewnętrzny dysk/SSD)?
  4. Plik widoczny w Twoim poście został prawdopodobnie przetworzony przez oprogramowanie forum (metadane to sugerują: "CREATOR: gd-jpeg v1.0 (using IJG JPEG v62)"). Czy mógłbyś spakować plik do archiwum ZIP i udostępnić je tutaj? Ewentualnie to samo z plikiem RAW, z którego eksportujesz?
  5. Po udostępnieniu jak największej ilości informacji (i plików) ewentualnie ktoś z ekipy Serif zajmie się tematem, jeżeli punkt 1. nie rozwiąże problemu.

EN:

1. Have you tried to turn off hardware acceleration in the setting as user Hangman suggested above? I suppose that this could be the reason for the faulty export.
  2. Could you please provide the information about  the software and operating system version? Additionally provide infos about your graphic card.
  3. Do you save/export the file to a local disk (internal drive in your computer) or an external one (SD card, USB pen drive, external hard disk/SSD)?
  4. The uploaded file has been probably processed by the forum software (metadata suggest this: "CREATOR: gd-jpeg v1.0 (using IJG JPEG v62)"). Could you ZIP the JPEG file and upload it? Possibly also the RAW file, from which you export to JPEG?
  5. After you provided as much information (and sample files) as possible eventually someone from Serif staff could pick up on this issue, if the solution from 1. would not solve the problem.
Edited by werfox
typo

Affinity Publisher | Photo | Designer v1, v2 & v2 public beta running in a Windows 10 Pro VM (4 CPU cores + 8 GB RAM) on Ubuntu Linux (22.04 LTS) | Asrock DeskMini X300 | EIZO S2431W

Posted (edited)

Dziękuję za wskazówki. :) Nie dokońca rozumiem  proces wyłączania wspomagania sprzętowego... Proszę o dokładne i rzetelne instrukcje. Co ten proces ma oznaczać? Chcę kupić program, nad którym nie muszę się zastanawiać, czy włączyłem bądź nie wyłączyłem operacji, której nie rozumiem... :) Myślę, że to jest problem twórcy programu. Chcę znaleźć program, który będzie równo sprawny i intuicyjne jak photoshop... Proszę mi wybaczyć, w photoshopie nie musiałem się zastanawiać nad żadnymi operacjami typu wyłączanie wspomaganie sprzętowe... Zwłaszcza, że nie do końca rozumiem na czym ten proces polega... Jestem fotografem, nie informatykiem. Stąd oczekuję na aplikację, która nie zmusi mnie do zajmowania się takimi problemami jak wspomnianej we wskazówkach wspomaganie sprzętowe... Pragnę, żeby program, w którym pracuję pozbawił mnie problemu, którego osobiście nie potrafię rozwiązać, ponieważ tego nie potrafię... Natomiast chcę, zapisywać pliki bez żadnych przeszkód w formacie, jaki wybiorę. Prosiłbym, żeby propram, za który płacę ułatwiał mi pracę, a nie komplikował. Reasumując: Jeśli chcę zapisać plik z fornatu RAW na jpg, tiff, czy jakikolwiek inny, chcę mieć narzędzie, które mi to ułatwia, a nie utrudnia... 

Edited by apof
Posted

Aplikacje Affinity (Photo, Designer i Publisher) zostały – według twórców –  zaprojektowane by móc wykorzystywać zasoby sprzętowe (zarówno pod macOS jak i MS Windows) jak najlepiej, jednak zdarzają się problemy, które mogą prowadzić do artefaktów lub kompletnie bezużytecznych grafik przy eksporcie. Tak jak ma to miejsce w Twoim przypadku.

By pomóc Ci w aktualnym przypadku załączam zrzut ekranu z oknem ustawień i zaznaczoną funkcją, którą możesz wyłączyć (lub sprawdzić przynajmniej jej stan w Twojej instalacji) i spróbować, czy (po ponownym uruchomieniu programu Affinity Photo) problem został rozwiązany:

2025-01-13_AffinityPhoto2_settings_disable-hardware-accel.png.f72318eecf98d9127ebde80cbd771088.png

W pełni rozumiem Twoje nastawienie co do AP jako narzędzia do pracy, większość użytkowników i członków forum jest sfrustrowanych błędami, które czasem pozostają niepoprawione przez lata podobnie jak brakującymi funkcjami czy kulejącą wydajnością. Jednak użytkownicy forum starają się pomóc w razie problemów, co czasem wiąże się z tym, że użytkownik proszący o pomoc/zgłaszający błąd jest proszony o wypróbowanie tej czy innej technicznej funkcji lub zmiany ustawień.

Pozwolę sobie zaznaczyć, że oczekiwanie, że AP będzie idealnym zamiennikiem Adobe Photoshop może się nie ziścić i, mimo podobieństw, w wielu przypadkach będziesz musiał zmienić tok pracy lub wypróbować alternatyw – oraz być może nie raz zapytać tutaj w forum o radę.

Posted

Wyłączyłem funkcję wspomagania sprzętowego, lecz to mojego problemu nie rozwiązało, a wręcz przeciwnie. Obecnie nie jest widoczny żaden fragmęcik jpgu...

Czy w tej sytuacji, możecie poradzić co jeszcze mógłbym zrobić, żeby pliki po ekporcie zapisywały się bez uszkodzeń? Z góry dziękuję.

Posted
  1. Czy mógłbyś podać więcej informacji nt. sprzętu, którego używasz? Ilość pamięci RAM?
  2. Na jakim nośniku zapisujesz pliki, które wykazują defekty?
  3. Czy inne pliki (tekstowe, inne grafiki, niekoniecznie eksport z RAW) zapisują się tam bez błędów?
  4. Czy możesz stworzyć testowo nowy plik w AP i zapisać na tym samym nośniku w innym formacie (np. PNG, TIF)? Czy plik ten da się bezbłędnie odczytać?
  5. Jakiego programu używasz do pokazania wyeksportowanego pliku? Czy da się go otworzyć innym programem (np. IrfanView)? Czy może otwierasz plik z defektem w AP?

Chodzi mi o wykluczenie błędu nośnika/systemu plików na nim. Nie odpowiedziałeś na zadane wyżej pytanie, czy jest to dysk systemowy/wewnętrzny czy zewnętrzny lub sieciowy (NAS).

Posted

Dziękuję bardzo za wskazówki i jednocześnie przepraszam za zmarnowany przez Was czas na moje problemy. Mój dysk roboczy zapełnił się z całości, stąd nie można było zapisać zdjęć. Przeniosłem większość folderów do dysku magazynowego i problem przestał być problemem. Dzięki wielkie i przepraszam za stwarzanie problemów.

Pozdrawiam.

Adam

Posted

@apof

Cieszę się, że sam doszedłeś do rozwiązania Twojego problemu!
Czas na pomoc nie jest zmarnowany: być może ktoś inny z podobnym lub tym samym problemem będzie mógł skorzystać z Twojego rozwiązania.
Dlatego streszczę pokrótce co było problemem i jego przyczyną po angielsku, by ktoś szukający w forum mógł łatwiej znaleźć informacje.

Pozdrawiam i o ile zdecydujesz się na zakup licencji: na forum większość użytkowników jest bardzo pomocna, oczywiście w miarę możliwości.
Więc nie krępuj się tylko pytaj, gdyż "nie ma głupich pytań" :10_wink:

EN:

Here is a short summary of the above conversation within this thread with user apof in Polish, in case anyone stumbles upon it via forum search.

He is a photographer and he experienced a problem with his JPEG files exported from RAW with AP. A sample file was uploaded where the lower part was unreadable.

The cause of the problem was not hardware acceleration turned on, as I first thought, but a hard drive (not specified if internal or external/network) that was full.

• 2 weeks later...
Posted
On 1/13/2025 at 10:06 PM, werfox said:

Aplikacje Affinity (Photo, Designer i Publisher) zostały – według twórców –  zaprojektowane by móc wykorzystywać zasoby sprzętowe (zarówno pod macOS jak i MS Windows) jak najlepiej, jednak zdarzają się problemy, które mogą prowadzić do artefaktów lub kompletnie bezużytecznych grafik przy eksporcie. Tak jak ma to miejsce w Twoim przypadku.

By pomóc Ci w aktualnym przypadku załączam zrzut ekranu z oknem ustawień i zaznaczoną funkcją, którą możesz wyłączyć (lub sprawdzić przynajmniej jej stan w Twojej instalacji) i spróbować, czy (po ponownym uruchomieniu programu Affinity Photo) problem został rozwiązany:

2025-01-13_AffinityPhoto2_settings_disable-hardware-accel.png.f72318eecf98d9127ebde80cbd771088.png

W pełni rozumiem Twoje nastawienie co do AP jako narzędzia do pracy, większość użytkowników i członków forum jest sfrustrowanych błędami, które czasem pozostają niepoprawione przez lata podobnie jak brakującymi funkcjami czy kulejącą wydajnością. Jednak użytkownicy forum starają się pomóc w razie problemów, co czasem wiąże się z tym, że użytkownik proszący o pomoc/zgłaszający błąd jest proszony o wypróbowanie tej czy innej technicznej funkcji lub zmiany ustawień.

Pozwolę sobie zaznaczyć, że oczekiwanie, że AP będzie idealnym zamiennikiem Adobe Photoshop może się nie ziścić i, mimo podobieństw, w wielu przypadkach będziesz musiał zmienić tok pracy lub wypróbować alternatyw – oraz być może nie raz zapytać tutaj w forum o radę.

Can you tell me what for is it if it makes troubles?
In my case, in export all pictures lost normal saturation..
If option causes issues switch it off as default or throw it away, please. It's more smart attitude.

Posted
15 hours ago, KESagun said:

Can you tell me what for is it if it makes troubles?

Some users understand RGB-32 and need it for their workflows, and choose to work in it for the benefits it provides to them. Most users probably do not need it, and will probably be happier avoiding it. If you're starting from Raw images, you can control whether you get RGB-32 or RGB-16 in the application Settings, under Assistant, which has a section for the Develop Assistant.

It is also possible that some users need it for some workflows, and not for others, and when exporting to PNG they may want to choose different Export settings, specifically choosing RGB-8 or -16 rather than using the document settings.

I don't remember what the default Develop Assistant Setting is.

-- Walt
Designer, Photo, and Publisher V1 and V2 at latest retail and beta releases
PC:
    Desktop:  Windows 11 Pro 23H2, 64GB memory, AMD Ryzen 9 5900 12-Core @ 3.00 GHz, NVIDIA GeForce RTX 3090 

Laptop:  Windows 11 Pro 23H2, 32GB memory, Intel Core i7-10750H @ 2.60GHz, Intel UHD Graphics Comet Lake GT2 and NVIDIA GeForce RTX 3070 Laptop GPU.
    Laptop 2: Windows 11 Pro 24H2,  16GB memory, Snapdragon(R) X Elite - X1E80100 - Qualcomm(R) Oryon(TM) 12 Core CPU 4.01 GHz, Qualcomm(R) Adreno(TM) X1-85 GPU
iPad:  iPad Pro M1, 12.9": iPadOS 18.3.1, Apple Pencil 2, Magic Keyboard 
Mac:  2023 M2 MacBook Air 15", 16GB memory, macOS Sequoia 15.0.1