Fantomas.CZ Posted November 18, 2022 Posted November 18, 2022 Hi again, sorry to start a new thread, but I read one should not ask multiple questions in one thread, so I'll try my luck and repeat the second question burried in my last post. I started using APu for iPad, it looks great, I love what you did for the user fonts, and my question is: could you do it for hyphenation/spell check dictionaries too? Could you introduce installable spelling check and hyphenation dictionaries? I'm using two main languages: Latin and Czech. For Czech, the iPadOS has its own (I guess) spelling dictionary, but not hyphenation, and neither is available for Latin, at least not in the system. So the result is that the Latin text gets hyphenated and rather successfully, but the Czech text is not. Which is not usable in the current state. Is there going to be a fix for that? Thanks for the answer! Petr Bajer 1 Quote
loukash Posted November 19, 2022 Posted November 19, 2022 Na Meku a ve Woknech lze instalovat Hunspell: Na iPadu to asi nepůjde, protože Affinity češtinu neumí – a pokud vím, Serif její zavedení ani neplánuje – a iPadOS obdobné uživatelské instalace à la Hunspell neumožňuje. Petr Bajer 1 Quote MacBookAir 15": MacOS Sonoma > Affinity v1, v2, v2 beta // MacBookPro 15" mid-2012: MacOS El Capitan > Affinity v1 / MacOS Catalina > Affinity v1, v2, v2 beta // iPad 8th: iPadOS 18 > Affinity v2
Fantomas.CZ Posted November 19, 2022 Author Posted November 19, 2022 Tak na Meku i Woknech mi to chodí, to není problém. Ale tomuhle tématu se Affinity tak trochu vyhýbá, nicméně pro mě je to dost podstatný. Jinak si můžou strčit celý APu na iPadu do... kam chtějí. Jinak o češtinu jako takovou mi nejde, nepotřebuju ji v UI, ale podpora dalších jazyků jako na desktopových systémech, tu by zavést mohli. Když už umí externí fonty... Quote
loukash Posted November 19, 2022 Posted November 19, 2022 19 minutes ago, Fantomas.CZ said: podpora dalších jazyků jako na desktopových systémech, tu by zavést mohli. Třeba to skutečně ještě přijde. Publisher je fungl nový a např funkci Books na iPadu taky ještě nestihli vmontovat. Quote MacBookAir 15": MacOS Sonoma > Affinity v1, v2, v2 beta // MacBookPro 15" mid-2012: MacOS El Capitan > Affinity v1 / MacOS Catalina > Affinity v1, v2, v2 beta // iPad 8th: iPadOS 18 > Affinity v2
Fantomas.CZ Posted November 19, 2022 Author Posted November 19, 2022 No doufám... Teď vyšla na iPad nová verze 2.0.2, ale tam zdá se jen opravovali chyby (changelog jsem nenašel), žádnou novou funkci tohoto typu jsem tam neviděl. Quote
loukash Posted November 19, 2022 Posted November 19, 2022 1 hour ago, Fantomas.CZ said: changelog jsem nenašel Quote MacBookAir 15": MacOS Sonoma > Affinity v1, v2, v2 beta // MacBookPro 15" mid-2012: MacOS El Capitan > Affinity v1 / MacOS Catalina > Affinity v1, v2, v2 beta // iPad 8th: iPadOS 18 > Affinity v2
Fantomas.CZ Posted November 20, 2022 Author Posted November 20, 2022 14 hours ago, loukash said: Super, díky moc! Takže jen oprava chyb, nic nového (nepřekvapivě, asi toho teď mají v tomto ohledu spoustu...) Quote
CS Foto Posted November 25, 2022 Posted November 25, 2022 On 11/19/2022 at 10:10 AM, Fantomas.CZ said: Tak na Meku i Woknech mi to chodí, to není problém. Ale tomuhle tématu se Affinity tak trochu vyhýbá, nicméně pro mě je to dost podstatný. Jinak si můžou strčit celý APu na iPadu do... kam chtějí. Jinak o češtinu jako takovou mi nejde, nepotřebuju ji v UI, ale podpora dalších jazyků jako na desktopových systémech, tu by zavést mohli. Když už umí externí fonty... Ahoj Fantomasi, zaujalo mě, že ti to na Woknech chodí. Postupoval jsem přesně podle návodu v Helpu, nakopíroval adresář cz_CZ , vypnul, zapnul, restartoval, nadával a nic - nabídka češtiny se mi neobjevuje a bez dělení se časopis dělat nedá, už chci konečně odejít od InDesignu. Máš nějakou radu nebo tip, kde může být chyba. Jsem na tyhle věci tele, předpokládám, že chyba bude někde u mě... Quote
Fantomas.CZ Posted November 26, 2022 Author Posted November 26, 2022 15 hours ago, CS Foto said: Ahoj Fantomasi, zaujalo mě, že ti to na Woknech chodí. Postupoval jsem přesně podle návodu v Helpu, nakopíroval adresář cz_CZ , vypnul, zapnul, restartoval, nadával a nic - nabídka češtiny se mi neobjevuje a bez dělení se časopis dělat nedá, už chci konečně odejít od InDesignu. Máš nějakou radu nebo tip, kde může být chyba. Jsem na tyhle věci tele, předpokládám, že chyba bude někde u mě... Aha. Divný. Mně to chodí naprosto v pohodě, nakopíroval jsem do C:\ProgramData\Affinity\Common\2.0\Dictionaries (pro novou verzi, samozřejmě), nicméně ta složka se má jmenovat cz-CS. Pak už se tam jen nasypou ty dva slovníky na kontrolu pravopisu a jeden na dělení slov. Takže pořádně pojmenovat složku? Quote
Daniel Vrbík Posted January 17, 2023 Posted January 17, 2023 Ahoj Fantomasi, mám také problém s instalací českého slovníku a dělení slov. Postupoval jsem podle návodu (C:\ProgramData\Affinity\Common\2.0\Dictionaries jsem vytvořil složku cs_CZ, uvnitř mám cs_CZ.aff, cs_CZ.dic, hyph_cs_CZ.dic, thes_cs_CZ.dat) a pořád nic. V Publisheru se mi v nabídce čeština objeví, ale na text nefunguje (nedělí slova a všechno je červeně podtržené). Dokonce mi jako opravu slova "výkyvy" nabízí výkyv. Zkoušel jsem všechno možné, přejmenovat složku, reinstal Publisheru... Netušíš? Díky, Dan Quote
walt.farrell Posted January 17, 2023 Posted January 17, 2023 27 minutes ago, Daniel Vrbík said: jsem vytvořil složku cs_CZ, uvnitř mám cs_CZ.aff, cs_CZ.dic, hyph_cs_CZ.dic, thes_cs_CZ.dat Where/how did you download those files. If you downloaded them directly from GitHub, it is very easy to get them in the wrong format (HTML, rather than plain text). You can view the .dic and .aff files with a plain text editor to confirm if they have the right format. But it is better to download them directly from the second post in the FAQ: Quote -- Walt Designer, Photo, and Publisher V1 and V2 at latest retail and beta releases PC: Desktop: Windows 11 Pro 23H2, 64GB memory, AMD Ryzen 9 5900 12-Core @ 3.00 GHz, NVIDIA GeForce RTX 3090 Laptop: Windows 11 Pro 23H2, 32GB memory, Intel Core i7-10750H @ 2.60GHz, Intel UHD Graphics Comet Lake GT2 and NVIDIA GeForce RTX 3070 Laptop GPU. Laptop 2: Windows 11 Pro 24H2, 16GB memory, Snapdragon(R) X Elite - X1E80100 - Qualcomm(R) Oryon(TM) 12 Core CPU 4.01 GHz, Qualcomm(R) Adreno(TM) X1-85 GPU iPad: iPad Pro M1, 12.9": iPadOS 18.5, Apple Pencil 2, Magic Keyboard Mac: 2023 M2 MacBook Air 15", 16GB memory, macOS Sequoia 15.5
Daniel Vrbík Posted January 18, 2023 Posted January 18, 2023 Quote But it is better to download them directly from the second post in the FAQ: Thank you Walt! It's working. But it is weird, I downloaded dictionaries from GitHub with Alt+click, so I supposed that everything is ok 🤔 walt.farrell 1 Quote
walt.farrell Posted January 18, 2023 Posted January 18, 2023 2 hours ago, Daniel Vrbík said: But it is weird, I downloaded dictionaries from GitHub with Alt+click, so I supposed that everything is ok 🤔 The last time I tried, you must follow the directions in the first post in the FAQ, and must follow them precisely, or you will get files in the wrong format. It is not a simple matter to download them properly directly from GitHub. That's why Serif downloaded them in the proper format and posted them in the second post in the FAQ Quote -- Walt Designer, Photo, and Publisher V1 and V2 at latest retail and beta releases PC: Desktop: Windows 11 Pro 23H2, 64GB memory, AMD Ryzen 9 5900 12-Core @ 3.00 GHz, NVIDIA GeForce RTX 3090 Laptop: Windows 11 Pro 23H2, 32GB memory, Intel Core i7-10750H @ 2.60GHz, Intel UHD Graphics Comet Lake GT2 and NVIDIA GeForce RTX 3070 Laptop GPU. Laptop 2: Windows 11 Pro 24H2, 16GB memory, Snapdragon(R) X Elite - X1E80100 - Qualcomm(R) Oryon(TM) 12 Core CPU 4.01 GHz, Qualcomm(R) Adreno(TM) X1-85 GPU iPad: iPad Pro M1, 12.9": iPadOS 18.5, Apple Pencil 2, Magic Keyboard Mac: 2023 M2 MacBook Air 15", 16GB memory, macOS Sequoia 15.5
Recommended Posts