Jump to content
Our response time is longer than usual currently. We're working to answer users as quickly as possible and thank you for your continued patience.

Default placement not working on Mask creation


Recommended Posts

When I create a Mask in AffinityPhoto it does not place the mask inside the highlighted layer.  Instead the mask it created as a new layer above the intended layer.  I've watched many of the training videos you offer and I can see the instructor hit the mask button and it pops nicely into the highlighted layer.  The instruction manual also says that by default a mask will be created inside the highlighted layer.  I cringe every time I have to drag a mask into it's intended layer, i use a lot of masks!  Is there a setting somewhere that I have inadvertently turned off or something.  I've searched everywhere and can't find anything on this problem.

Can anyone help before I pull all my hair out

Link to comment
Share on other sites

5 hours ago, Kim Barrett said:

I turned the assistant off when it kept rasterising layers I didn’t want rasterized.

You probably already know this but there are three places in the assistant where you can disable rasterizing vector layers without disabling the assistant itself.

All 3 1.10.6, & all 3 V2.03 Mac apps; 2020 iMac 27"; 3.8GHz i7, Radeon Pro 5700, 32GB RAM; macOS 10.15.7
Affinity Photo 
1.10.6; Affinity Designer 1.10.6; & all 3 V2 apps for iPad; 6th Generation iPad 32 GB; Apple Pencil; iPadOS 15.7

Link to comment
Share on other sites

Yes, thanx, I figured that out. I haven’t use affinity in quite a while. There was nothing called “assistant” the last time I seriously used it. I though it was just annoying so I turn it off without really looking at it. Note to self: read the fine print. 

 

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

3 minutes ago, Kim Barrett said:

There was nothing called “assistant” the last time I seriously used it.

Actually, I am pretty sure it was there in the first commercial version, or maybe added in the second, but maybe not all the options were added until later?

All 3 1.10.6, & all 3 V2.03 Mac apps; 2020 iMac 27"; 3.8GHz i7, Radeon Pro 5700, 32GB RAM; macOS 10.15.7
Affinity Photo 
1.10.6; Affinity Designer 1.10.6; & all 3 V2 apps for iPad; 6th Generation iPad 32 GB; Apple Pencil; iPadOS 15.7

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

Please note there is currently a delay in replying to some post. See pinned thread in the Questions forum. These are the Terms of Use you will be asked to agree to if you join the forum. | Privacy Policy | Guidelines | We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.