Jump to content
Our response time is longer than usual currently. We're working to answer users as quickly as possible and thank you for your continued patience.

Affinity Photo Windows Customer Beta - 1.10.5.1282 (RC)


Recommended Posts

Click here to download the latest beta

Status: Customer Beta (Release Candidate)
Purpose: Fixes
Requirements: A valid product key (for Affinity Store purchases), or an installation of the full retail version from the Microsoft Store

As this is a beta it is considered to be not suitable for production use. This means that you should not attempt to use it for commercial purposes or for any other activity that may be adversely affected by the application failing, including the total loss of any documents. We hope you enjoy the latest build, and as always, if you've got any problems, please don't hesitate to post a new thread in this forum and we'll get back to you as soon as we can. Thanks once again for your continued feedback. 

If you have a general question about the software, please head over to the Questions Forum, or if you have any suggestions, please head over to the Feature Requests forum.

  • Fixed registration failure (will now use the browser to complete registration, rather than attempt it in-app)
  • Fixed corrupt images when entering Photoshop plugins, with hardware acceleration enabled
  • Updated help

Previous release notes

Link to comment
Share on other sites

@Mark Ingram

Since I'm stuck with 1.9.2.1035, as newer releases don't work with hardware acceleration, is it possible that the reason why newer releases crash is due to the adapters recognized by the DXCORE?

I tried the latest 1.10.5.1282, and after I turned on hardware acceleration, it crashed again. In the log I noticed this:

[DXCore] Found 3 adapters

Even though I actually have only two physical GPU installed (two 1080ti). So, it seems Affinity Photo is also using Microsoft Basic Render Driver.

Log, and dump file attached.

Thanks

attachment_Log.txt b5d256f4-9d01-4e0e-9561-151d14d76285.dmp

Piero Desopo

 

Direction, Design <http://phoenixart.com>

Photography <http://www.pierodesopo.com>

Link to comment
Share on other sites

17 hours ago, phoenixart said:

as newer releases don't work with hardware acceleration

I am on 1.10.4 and it works perfectly (basically latest release version). I had a problems with acceleration before but now it works just fine.

 

17 hours ago, phoenixart said:

Even though I actually have only two physical GPU installed (two 1080ti)

I guess thats the problem. You need more GPUs. 🤭

Link to comment
Share on other sites

Sorry, didn't catch that, I'm still waking up I guess after a couple of long nights of work :)

Yes, I was wondering if the fact that DX Core actually sees three GPUs, while one of them being a Microsoft virtual device (which cannot be used as a GPU accelerator), could possibly be the cause of the issue. I was hoping to get some insight from the developers.

Piero Desopo

 

Direction, Design <http://phoenixart.com>

Photography <http://www.pierodesopo.com>

Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, nezumi said:

Just lighthearted joke about you having ONLY two GPUs. Considering thats the limit in overwhelming majority of motherboards.

A very bad time to decide you need more GPUs 😂

Microsoft Windows 10 Home (Build 19045)
AMD Ryzen 7 5800X @ 3.8Ghz (-30 all core +200mhz PBO); Mobo: Asus X470 Prime Pro
32GB DDR4 (3600Mhz)
EVGA NVIDIA GeForce GTX 3080 X3C Ultra 12GB
Monitor 1&2 4K @ 150%

WACOM Intuos4 Large; X-rite i1Display Pro; NIKON D5600 DSLR

Link to comment
Share on other sites

Today, another user @VeganPete, may have stumbled upon a workaround for those of us who couldn't enable OpenCL (Hardware Acceleration) because of constant system freezes. It certainly worked for me (both Retail 1.10.4 & Beta 1.10.5.1282 (RC)) with Intel UHD 620 GPU.

OK so I think I've found a possible workaround for your dev team to fix the bug in Affinity Photo 1.10.4.

If I use Affinity Photo and try to use it as normal, it will crash early on (every session - guaranteed) - especially if I use "File>Open" or "File>Import".
If however, I open Windows File Explorer first and minimise it, then open Affinity Photo. It doesn't crash at all.
If I drag-and-drop files from Desktop or Windows File Explorer onto Affinity Photo, also works fine.

In conclusion, the bug is definitely something to do with the file-browser or the way affinity caches its thumbnails- as it looks and behaves completely differently when opened natively in Windows and when "called" from inside Affinity Photo.

Link to comment
Share on other sites

Thanks @PeteMacca

It kind of worked for me. It's definitely more stable than before, until I use live filters which make Photo close unexpectedly.

I don't know if I should keep posting logs, and dump files though, it seems there isn't much response from the devs.

Piero Desopo

 

Direction, Design <http://phoenixart.com>

Photography <http://www.pierodesopo.com>

Link to comment
Share on other sites

31 minutes ago, PeteMacca said:

Thanks @phoenixart

Damn..., I hadn't tested it that far. It used to freeze making simple selections, or moving them. The workaround solved that problem.

Hopefully it might give the Devs an insight into what's going wrong.

Oh, totally, for me too. Even the most simple things would make it crash. Now with this workaround, at least I can open the files, and do some basic CC.

Definitely an improvement, thanks for sharing it!

Piero Desopo

 

Direction, Design <http://phoenixart.com>

Photography <http://www.pierodesopo.com>

Link to comment
Share on other sites

In this beta I have no freezing or another problems with HA on. 
I think that its for every configuration is different.

Windows 11 (Home) build: 22H2-Version :  10.0.22623 Build 22623-891
-  64 bits. 
11th Gen Intel(R) Core(TM) i5-11400F @ 2.60GHz.
Ram: 48 GB  DDR4 -3200 Mhz-  34" wide screen
GpuGeforce 3060 -12GB  OC- studiodriver: 526-98 - XP-Pen star03
Affinity Photo2 - Designer 1.10-  Publisher 1.10 - ArtRage 6 - Aurora 

https://studio97visuals.jouwweb.nl - vero.co : @studio97visuals

Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

Please note there is currently a delay in replying to some post. See pinned thread in the Questions forum. These are the Terms of Use you will be asked to agree to if you join the forum. | Privacy Policy | Guidelines | We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.