Jump to content

White balance issues with CR3 files


Recommended Posts

I shot some images yesterday using "Sunny" for the white balance option on my Canon R6. When I look at the white balance in Affinity Photo 1.10 shows as 4483k with a magenta tint of 35%. So overall the image appears to be close. In Luminar 4, it shows as 5279k with a magenta tint of 1. Looking back at other CR3 files using Affinity Photo I can see that they all have this huge magenta tint. To me this doesn't seem correct.

Link to comment
Share on other sites

Have you installed and tested with the new 1.10 version of Affinity Photo?

AMD Ryzen 5 5600G | 32 GB DDR4 3200MHz | Sapphire RX 5600 XT 6 GB | Windows 11 Pro (22H2 Build 22621.436)
Affinity Suite V1.10.5.1342
Better translations with: https://www.deepl.com/translator  
SVG preview in Windows Explorer with "SVG-See  Download SVG-See

Those who want to achieve something are looking for solutions,
the others always see only the problem.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Hi, I have attached a CR3 file from the last couple of days, and also a screenshot from Affinity showing the white balance. From what I can see every CR3 file I have taken has this high magenta tint. I have checked my CR2 files taken with A Canon 80D and they do not have the same magenta tint. The CR3 files were all taken on  Canon R6.

Screenshot (23).png

_N5A7475.CR3

Link to comment
Share on other sites

I see there is a substantial magenta tint applied. However, I think that has to do with the amount green in that image. In the Develop Persona, look at the Scope>RGB Waveform. Using the White Balance, move the sliders, and you'll see what the program is doing. What was your camera setting for White Balance, Auto, Daylight, Cloudy, Flash???

Are you getting the same range of Magenta Tint in other CR3 files? Again camera settings are going to affect this. I shoot a Canon 70D, and through experimentation shooting macro (Canon 100 f/2.8) had better results with setting the WB to auto, and Camera-Neutral. With my Tokina 11-16mm I use Camera Landscape. These in camera settings do have an affect.

Affinity Photo 1.10.5.1342 ; Affinity Photo Beta 1.10.5.1342; Affinity Designer 1.10.5.1342; Affinity Designer Beta 1.10.5.1342; Win10 Home Version:21H2, Build: 19044.1766: Intel Core i7-4770, 3.90GHz, 32GB Ram, Nvidia GTX 645, 3-Internal HDD (1 Crucial MX5000 1TB, 1-Crucial MX5000 500GB, 1-WD 1 TB), 4 External HDD

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...
  • 1 month later...
  • 5 months later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

Please note there is currently a delay in replying to some post. See pinned thread in the Questions forum. These are the Terms of Use you will be asked to agree to if you join the forum. | Privacy Policy | Guidelines | We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.