Jump to content

Recommended Posts

Hello,

in the new version, the focus stacking does not work properly, indeed it does not work at all!
I load the photos as usual, the software performs its calculations, and then returns what you can see in the screenshot: I don't have the final photo, and even one of the source photos is not working.
The problem always exists, initially I tried with 8 photos and the software didn't work, I was thinking about a hardware issue so I tried with only 3 photos, but the result doesn't change!
Please resolve as soon as possible!
Thank you!

focus_stacking.JPG

Link to post
Share on other sites

have the same issue, whwn focus merging, prior to the upgrade to 1.9 yesterday was able to ficus stack 35+ images today can't do any, Affinity, seems to hang then shuts down, started with 70 Image stack and gradualy rediced number of images to see if was my laptops memory, but got down to 3 images and still occured.

Link to post
Share on other sites

I also have the same issue  (Win 10 pro OS bld 19042.746). upgraded to Affinity Photo 1.9 (1.9.0.932) yesterday (after completing some focus stacks successfully). Now not working at all. With ~ 20 images it seemed to 'align merged sources' OK and then half way through the 'focus merge' the screen goes black with a few large blocks of color, which then disappear. The process runs to completion to give a black screen; in the Sources window the Focus merged image is completely black, the first image in the stack is speckled  grey and the rest of the stack image thumbnails appear to show correctly.

Edit - just tried a small stack that fails above with the (GPU) Hardware Acceleration turned OFF  (Edit->Preferences->Performance), it seems to work...

Edited by Bill_H
Link to post
Share on other sites

Same here.  Focus Merge seems to run as normal through the Align Merge Sources process. Focus Merge starts building the image up OK until two thirds down the frame. At that point there is a sort of "melting" effect. (see screenshot) I have tried using JPG and Raw files. Also with the same batch of files used to create a focus merge using Photo 1.8.

Win pro 64bit 19042.746 Affinty Photo 1.9 (1.9.0.932)image.thumb.png.b86d3cf91a0398a03852ede58e81a2cd.pngfinity Photo 1.9 (1.9.0.932)

Link to post
Share on other sites

Hi, this problem was reported in the 1.9 Beta forum. It definitely appears to be a problem with the OpenCL hardware acceleration which is enabled by default on installation of 1.9. Turning off that option in Edit>Preferences>Performance should enable the focus merge function to work fine. See the beta posts at https://forum.affinity.serif.com/index.php?/topic/132111-focus-merge/.

Hope this helps.

 

Link to post
Share on other sites

Another issue here,

  • actiavte a big clone brush.
  • do a focus merge
  • when calculationis done and open cl is enabled the clone brush has a lot of artifacts
  • the toolbar looks like:
  • image.png.3af59081e97748e88e2d6184fac4ed84.png
  • not reproducible with open cl disabled

any suggestions?

thx from Germany

Rolf

 

 

Link to post
Share on other sites

There seem to be a number of issues with OpenCL. I have disabled it on my installation & it seems that applications like Focus Merge & Panoramas seem to work faster with it disabled. Maybe one of the developers would like to comment on whether the hardware acceleration feature is all it is working at all in the Windows version of Affinity Photo 1.9.

Link to post
Share on other sites
On 2/7/2021 at 5:17 PM, rolfbe said:

Another issue here,

  • actiavte a big clone brush.
  • do a focus merge
  • when calculationis done and open cl is enabled the clone brush has a lot of artifacts
  • the toolbar looks like:
  • image.png.3af59081e97748e88e2d6184fac4ed84.png
  • not reproducible with open cl disabled

any suggestions?

thx from Germany

Rolf

 

 

The new beta solved the problem,  thx for fast reaction...

Hope this will be released soon.

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...

Important Information

Please note there is currently a delay in replying to some post. See pinned thread in the Questions forum. These are the Terms of Use you will be asked to agree to if you join the forum. | Privacy Policy | Guidelines | We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.