Jump to content

Recommended Posts

One of the most tedious parts of finalizing a Publisher file for print is the last spell check. Inevitably, it flags all emails and URLs as unknown words. I have to go through all of these, ignoring or 'adding to dictionary' just to find the few outliers.

Is there some way to tell Affinity to not bother with anything with an @? Or .com .net .org etc. in it?

Link to post
Share on other sites

Create a Character Text Style for your URLs and apply it to that text. In that text style, specify Language, Spelling as None.

-- Walt

Windows 10 Home, version 20H2 (19042.685),
   Desktop: 16GB memory, Intel Core i7-6700K @ 4.00GHz, GeForce GTX 970
   Laptop (2021-04-06):  32GB memory, Intel Core i7-10750H @ 2.60GHz
, Intel UHD Graphics Comet Lake GT2 and NVIDIA GeForce RTX 3070 Laptop GPU
Affinity Photo 1.9.2.1035 and 1.9.4.1048 Beta   / Affinity Designer 1.9.2.1035 and 1.9.4.1048 Beta  / Affinity Publisher 1.9.2.1035 and 1.9.2.1024 Beta

Link to post
Share on other sites
2 hours ago, walt.farrell said:

Create a Character Text Style for your URLs and apply it to that text. In that text style, specify Language, Spelling as None.

I have it as a Character style. But I see no way to set a Character Style language....

WAIT! When did they add that? I swear I'd never seen a Language option under Character, only under Paragraph, so I have a bunch of Paragraph styles that should be text styles... OMG. Snake would have bit me.

So now I've done that, but it continues to mark them as incorrect unless I select reach one and reapply the style. Is there an 'update' button I'm missing?

Link to post
Share on other sites
36 minutes ago, Loquos said:

So now I've done that, but it continues to mark them as incorrect unless I select reach one and reapply the style. Is there an 'update' button I'm missing?

The should be no need to do a manual update. Changing the language should take immediate effect, just as changing any other attribute of the character style would.

But if you've also been trying to apply paragraph text styles with languages perhaps you've done an override to the character styles, requiring you to reapply them.

Try it with some fresh text. If changing the language in the Character style doesn't take effect automatically you may have found a bug.

-- Walt

Windows 10 Home, version 20H2 (19042.685),
   Desktop: 16GB memory, Intel Core i7-6700K @ 4.00GHz, GeForce GTX 970
   Laptop (2021-04-06):  32GB memory, Intel Core i7-10750H @ 2.60GHz
, Intel UHD Graphics Comet Lake GT2 and NVIDIA GeForce RTX 3070 Laptop GPU
Affinity Photo 1.9.2.1035 and 1.9.4.1048 Beta   / Affinity Designer 1.9.2.1035 and 1.9.4.1048 Beta  / Affinity Publisher 1.9.2.1035 and 1.9.2.1024 Beta

Link to post
Share on other sites

I didn't see any unusual overlaps, but I did have to manually refresh to get it to accept that I had changed the language. I'll mess around in the back end a bit more later, and see if I can discover the underlying problem. Otherwise, I'll report a bug. 🙂 Thanks!

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...

Important Information

Please note there is currently a delay in replying to some post. See pinned thread in the Questions forum. These are the Terms of Use you will be asked to agree to if you join the forum. | Privacy Policy | Guidelines | We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.