Jump to content

Unwanted Font Background Color


Recommended Posts

Hi, 

I am using the art text box in Affinity photo, and every now and then it will randomly fill in the background of the text box. Even if I delete the whole layer and make a new text box, it will add in the backfill. I have no idea what is triggering it or how to turn it off. The only way I’ve found around it yet is to start a new file all together, which, PAIN. I’ve also tried making sure my secondary color is blank. 

(See grey behind INKMAGINE in image below.) I feel like this is going to be a simple on/off something but i dunno what. 

B47F7B5E-C231-4321-9FBA-FC114A1190C1.png

Link to post
Share on other sites

Welcome to the Serif Affinity Forums, @INKmagine. :)

The effect that you describe will occur if the text is from another source. I can’t imagine why it would happen if you’re simply typing new text, but either way you can work around the problem by selecting a piece of text which doesn’t have the unwanted background colour, copying it and then using the ‘Paste Style’ command to correct the formatting of the affected text object.

Alfred online2long.gif
Affinity Designer/Photo/Publisher for Windows 1.9.2 • Windows 10 Home (4th gen Core i3 CPU)
Affinity Photo for iPad 1.9.2 • Designer for iPad 1.9.2 • iPadOS 14.4.2 (iPad Air 2)

Link to post
Share on other sites
On 12/17/2020 at 4:16 PM, Alfred said:

Welcome to the Serif Affinity Forums, @INKmagine. :)

The effect that you describe will occur if the text is from another source. I can’t imagine why it would happen if you’re simply typing new text, but either way you can work around the problem by selecting a piece of text which doesn’t have the unwanted background colour, copying it and then using the ‘Paste Style’ command to correct the formatting of the affected text object.

Yeah that works if I have untainted text to copy. I’ve had issues with even the first text going in too though. It’s weird. 

Link to post
Share on other sites
31 minutes ago, INKmagine said:

Yeah that works if I have untainted text to copy. I’ve had issues with even the first text going in too though. It’s weird. 

This has been fixed in Designer and Photo beta 1.9

IPad Pro 10.5/512GB   lpadOS 14.4 Apple Pencil (1st gen), Affinity Photo 1.9.0.218,  Affinity Photo beta1.9, Affinity Design 1.9.3, Affinity Designer beta 1.9.20, still waiting for Publisher for iPad

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...

Important Information

Please note there is currently a delay in replying to some post. See pinned thread in the Questions forum. These are the Terms of Use you will be asked to agree to if you join the forum. | Privacy Policy | Guidelines | We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.