Jump to content
Zach Nichols

Move Tool Not Moving My Selected Items?

Recommended Posts

Hi, I am a long time photoshop user who just switched to Affinity Photo, and I am having some issues. It used to be in photoshop when you use something like the selection tool, you could click and drag your object, inverse the selection, or right click to cut/copy the selected part of the layer, but now, it seems all of those options for me are missing. Rarely does clicking and dragging actually move my selected item. Most of the time, it moves the entire layer. The only work around I can get to work is masking the selected part, but that creates a pain for me cause then I have an extra mask layer. Can someone tell me if there is something I am missing here? Thanks you.

Share this post


Link to post
Share on other sites
3 hours ago, Zach Nichols said:

Most of the time, it moves the entire layer.

Pixel layer, not Image layer? 


Affinity Store: Affinity Suite (ADe, APh, APu) 1.8.5.703.
Windows 10 Pro, Version 20H2, Build 19042.610.
Dell Latitude E5570, i5-6440HQ 2.60 GHz, 8 GB, Intel HD Graphics 530, 1920 x 1080.
Dell OptiPlex 7060, i5-8500 3.00 GHz, 16 GB, Intel UHD Graphics 630, Dell P2417H 1920 x 1080.
Intel NUC5PGYH, Pentium N3700 2.40 GHz, 8 GB, Intel HD Graphics, EIZO EV2456 1920 x 1200.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Are you using the Move tool to draw a selection around objects to move/resize or are you using one of the Selection tools? If you just want to select and move, use the Move tool to click drag a selection and then move.

If you can expand on your workflow a little bit more a better solution may be available.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Affinity Designer move tool glitch? The move tool no longer moves a selected object in real time. AD

1- select object with move tool

2- move object with move tool

3- The spinning wheel appears 

4-  12-15 seconds later the object jumps to its new place

A.Designer v 1.8.3, vector persona, 2019 27" iMac, OS 10.15.5

Obviously this delay is not acceptable. Any solutions?

(Sorry, can't take screen shot while the wheel is spinning)

UPDATE: just reinstalled the app and it's working again.

 

Edited by SS Gilbert
updated information

Share this post


Link to post
Share on other sites

> (Sorry, can't take screen shot while the wheel is spinning)

If you leave the app and switch to the macOS Finder or QuickTime.app then screenshooting works even if another app shows a beachball.

> UPDATE: just reinstalled the app and it's working again.

I wonder whether a app restart or mac reboot would have solved it, too. Different to other apps in my experience I got UI glitches when using Affinity (most often beta versions) without rebooting after its first installation.


macOS 10.14.6, Macbook Pro Retina 15" + Eizo 27" // Affinity preferred in Separated Mode + Merged Windows

Share this post


Link to post
Share on other sites

Thank you for your response. I did try a Mac reboot. No luck! 

I had to stay in the app to show you the spinning ball. It stopped spinning when I left AD

All is well now, the Mac & AD are purring together.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

> I had to stay in the app to show you the spinning ball.

That's true, of cause, Sorry. – Glad you managed to solve it.


macOS 10.14.6, Macbook Pro Retina 15" + Eizo 27" // Affinity preferred in Separated Mode + Merged Windows

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hi Guys. I noticed you're having problem with move tool. 

Strangely, when I use move or node tool to select, it is not working properly. Notice in my video that it is selecting objects that I didn't select. 

Is it a settings problem? Can you help me? 

Thank you.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Check the made selections in the layers panel too, aka if layers are there shown as being really selected before trying to move them around.


☛ Affinity Designer 1.9.1 ◆ Affinity Photo 1.9.1 ◆ OSX El Capitan

Share this post


Link to post
Share on other sites

Did you changed anything under preferences for the default tools settings?

Quote

Tools options

  • ..
  • Choose whether an object is added to a selection when partially covered by the selection marquee or whether it has to be encompassed by the marquee.
  • ...
  • Move Tool Aspect Constrain—controls the default constraining behaviour when resizing objects using the Move Tool. Select from the pop-up menu.
  • ...

 


☛ Affinity Designer 1.9.1 ◆ Affinity Photo 1.9.1 ◆ OSX El Capitan

Share this post


Link to post
Share on other sites

This is probably my case too. I am working with an file from AI. Although I've saved in Affinity format, it still shows this problem.
Thank you,

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...

Important Information

Please note the Annual Company Closure section in the Terms of Use. These are the Terms of Use you will be asked to agree to if you join the forum. | Privacy Policy | Guidelines | We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.