Jump to content
Aammppaa

Affinity UI becomes sluggish over time.

Recommended Posts

I've been meaning to query this for months…

As I use the Affinity Designer the responsiveness declines over time.

This is not just limited to complex operations like snapping to geometry (which I would anticipate might take longer with more shapes to consider) but the actual interface of the software too.

The following screen captures show the Shape Tool flyout menu, and a right click menu appearing. In version 1 the software has been running for over an hour. In version 2 I quit the app, an restart it.

Both versions have the same file loaded.

1955199396_AffinitySlowDown.gif.a1e04e71cf3df05724e185050cc2e952.gif < Slow and juddery.

Smooth and snappy > 142583465_AffinityFreshStart.gif.033792c50ac165184d7d63398568f09c.gif

 

Does anyone else experience this?

I tend to restart Designer (not the PC) every time I notice the slow down, but this is hardly an ideal work flow!

This is a new computer (built December 2019) and no other apps are affected by the slowness.


Win10 Home x64   |   AMD Ryzen 7 2700X @ 3.7GHz   |   16 GB RAM   |   1TB SSD   |   nVidia GTX 1660   |   Huion 1060 Plus

How I make GIFs >>> ScreenToGIF (Windows only, Open Source, Portable, ~600kB)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hi

I have also noticed this!..
With constant use the app does slow down...To the point where you have to deploy a restart...Oddly that is exactly what I have just had to do...
Been working on updates to the hatch brushes (essentially converting them to 1.7/8 brush engine to take advantage of the sub-brush)...I feel it's related to the constant switching between tabs and copy and pasting objects between open files...I have had the situation where I am waiting for the app to respond to copy/paste/select or typing into text boxes.

Consider that on my sample sheets, there are a lot of vector elements.

  


AD 1.8.3.641 + Beta AD 1.8.3.641 | APh 1.8.3.641 + Beta AP 1.8.3.641
APu 1.8.3.641 +Beta Apu 1.8.3.627

OS:Windows 10 Pro 1909 OS Build 18363.720
Rig:AMD FX 8350 and AMD Radeon (R9 380 Series) Settings Version 20.1.03(Adrenalin 2019, 
Radeon Settings Version
20.1.03) + Wacom Intuous 4M with driver 6.3.38-2

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

Please note the Annual Company Closure section in the Terms of Use. These are the Terms of Use you will be asked to agree to if you join the forum. | Privacy Policy | Guidelines | We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.