Jump to content
Our response time is longer than usual currently. We're working to answer users as quickly as possible and thank you for your continued patience.

Can't delete layers with delete or backspace keys


Recommended Posts

Not sure what's going on....my Affinity Photo experience is slowly going down hill.

 

I had been running this on a MBP, late 2011 model.

 

I have a Mac Pro and should be MORE than enough power for AP.

 

But for some reason I cannot do simple things, like hit the delete button or the backspace button and delete a selected later.

The backspace button appears to invert it?

 

I looked in preferences and the backspace button was indicated as the one for this action. I tried changing it to the delete button, and it just blanks out the choice.

I'm using the same keyboard I had connected to my MBP and it worked just find there, but that wasn't Catalina. Is the OS X version the problem?

Also the other day I was clone stamping an image, and I was dumbfounded to see I had pauses with spinning circles indicating the machine was busy processing?!!?

 

ugh..frustrating. I don't want to rent my software from adobe, but so far, my AP and new Mac aren't giving me a good experience, this and my other recent post about the HSL selectors mysteriously disappearing on me, etc.

 

Thoughts?

 

Is there a good primer on cleaning up, setting up preferences for your workspace or "stage" as I believe it is called with AP? I can't seem to figure how to drag and drop things to be how I want them.

 

Thank you in advance,

C

 

 

Link to comment
Share on other sites

Factory Reset? 

Affinity Store: Affinity Suite (ADe, APh, APu) 1.10.5.1342, 2.0.0.
Dell OptiPlex 7060, i5-8500 3.00 GHz, 16 GB, Intel UHD Graphics 630, Dell P2417H 1920 x 1080, Windows 11 Pro, Version 22H2, Build 22621.819.
Dell Latitude E5570, i5-6440HQ 2.60 GHz, 8 GB, Intel HD Graphics 530, 1920 x 1080, Windows 10 Pro, Version 21H1, Build 19043.2130.
Intel NUC5PGYH, Pentium N3700 2.40 GHz, 8 GB, Intel HD Graphics, EIZO EV2456 1920 x 1200, Windows 10 Pro, Version 21H1, Build 19043.2130.

Link to comment
Share on other sites

  • Moderators

Hi cayenne :)

Sorry to hear you're having trouble!

Firstly could you please open Affinity Photo>Preferences>Performance and provide a screenshot of your settings here for me?

Secondly, please right-click on a layer, next to the Delete option in this menu you should see an icon for the shortcut key set to delete - which key is shown here please?

Screenshot 2020-02-24 at 08.34.57.png

On 2/22/2020 at 7:49 PM, cayenne said:

Is there a good primer on cleaning up, setting up preferences for your workspace or "stage" as I believe it is called with AP? I can't seem to figure how to drag and drop things to be how I want them.

If you're looking to change the appearance of your Workspace then View>Customise Toolbar will allow you to change your top toolbar, and View>Customise Tools allows you to change which tools appear in the left hand toolbar. Through View>Studio>... you can choose which Studios are and aren't active, then click and drag to arrange these in your workspace.

Unfortunately there's no way to 'save' a custom workspace currently, although we do hope to add this feature in the future.

Link to comment
Share on other sites

On 2/22/2020 at 7:49 PM, cayenne said:

Is the OS X version the problem?

Probably not - I've had the same problem under Win 10.  I can't say all the details are the same, but I've often had the problem that keyboard delete keys don't delete a selected layer.

AP, AD & APub user, running Win10

Link to comment
Share on other sites

2 hours ago, IanSG said:

Probably not - I've had the same problem under Win 10.  I can't say all the details are the same, but I've often had the problem that keyboard delete keys don't delete a selected layer.

FWIW, I have sometimes had the same problem with the Delete key not working in (I think) as far back as macOS Sierra, & in the current Mac versions of all 3 Affinity apps. It usually works but when it does not I have yet to figure out what triggers that.

The right-click method always works for me. Oddly, so does using the forward delete key on my wired Apple Extended Keyboard (the one in the group with Home, End, Page Up, & Page Down keys).

The shortcut, both in Keyboard shortcut preferences & when I right-click in the Layers panel, shows the symbol for the normal Delete key, so that has nothing to do with it, AFAIK.

All 3 1.10.6, & all 3 V2.03 Mac apps; 2020 iMac 27"; 3.8GHz i7, Radeon Pro 5700, 32GB RAM; macOS 10.15.7
Affinity Photo 
1.10.6; Affinity Designer 1.10.6; & all 3 V2 apps for iPad; 6th Generation iPad 32 GB; Apple Pencil; iPadOS 15.7

Link to comment
Share on other sites

6 hours ago, IanSG said:

Probably not - I've had the same problem under Win 10.

I should have added that the problem goes back to the first Windows release of AP, running under Win 7 - I started by assuming that being unable to use the delete keys was a feature.

AP, AD & APub user, running Win10

Link to comment
Share on other sites

10 hours ago, Dan C said:

Hi cayenne :)

Sorry to hear you're having trouble!

Firstly could you please open Affinity Photo>Preferences>Performance and provide a screenshot of your settings here for me?

Secondly, please right-click on a layer, next to the Delete option in this menu you should see an icon for the shortcut key set to delete - which key is shown here please?

Screenshot 2020-02-24 at 08.34.57.png

If you're looking to change the appearance of your Workspace then View>Customise Toolbar will allow you to change your top toolbar, and View>Customise Tools allows you to change which tools appear in the left hand toolbar. Through View>Studio>... you can choose which Studios are and aren't active, then click and drag to arrange these in your workspace.

Unfortunately there's no way to 'save' a custom workspace currently, although we do hope to add this feature in the future.

I've attached a screen shot of my preferences.

 

Oddly, enough, I've let this go for a few days. I think I have opened and closed AP a couple times.....for some reason, the delete key is working again....

Strangely the Preferences for keyboard shortcuts...shows the symbol for the backspace key.  When I try to "change" it to my keyboard Delete key...it blanks it out.

 

However, now, as I mentioned, somehow...the Delete key is working again as it was before, for no good explainable reason.

 

I'll update this thread as I find out more...

 

cayenneI

Screen Shot 2020-02-24 at 1.05.03 PM.png

Link to comment
Share on other sites

  • Moderators

Thanks for the information cayenne - I'm glad to hear this issue seems to no longer be present, but please do keep us updated.

14 hours ago, cayenne said:

Strangely the Preferences for keyboard shortcuts...shows the symbol for the backspace key.  When I try to "change" it to my keyboard Delete key...it blanks it out.

I've attached a quick screen recording below showing the process of removing and re-adding the shortcut - is this behaviour not the same for you?

 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

Please note there is currently a delay in replying to some post. See pinned thread in the Questions forum. These are the Terms of Use you will be asked to agree to if you join the forum. | Privacy Policy | Guidelines | We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.