Jump to content

Search the Community

Showing results for tags 'slow'.



More search options

  • Search By Tags

    Type tags separated by commas.
  • Search By Author

Content Type


Forums

  • Affinity Support Forums
    • News and Information
    • Affinity Support & Questions
    • Feature Requests & Feedback
    • Bugs in Affinity Designer & Affinity Photo
  • Learn and Share
    • Tutorials (Serif and Customer Created Tutorials)
    • Share your work
    • Resources
  • Affinity Beta Software Forums
    • Affinity Designer Beta Forums
    • Affinity Photo Beta Forums
    • Affinity Publisher Beta Forums

Find results in...

Find results that contain...


Date Created

  • Start

    End


Last Updated

  • Start

    End


Filter by number of...

Joined

  • Start

    End


Group


AIM


MSN


Website URL


ICQ


Yahoo


Jabber


Skype


Location


Interests

Found 85 results

  1. So after so many lagging issues with DESIGNER under windows 10. I have not reset it, uninstalled it, cleaned the machine, reboot, reinstall, added brushes and with in 3 uses of the program its back to brief lockups, very slow moving of item and slow loading of program. I never had these issues under windows 7. I have now put the first version of 1.6 released to public and it seems to be working better. Whats wrong with the program or what i am doing with it? I never had an issue under Windows 7 pro. But this experience under Windows 10 is terrible. I had issues with PHOTO as well. But reset seemed to fix it for the moment. When I reinstalled the brushes , i did them one at a time and checked..all was good...they are either DAUB brushes or FRANKENTOON...nothing else. PLEASE HELP! Gary
  2. I'm experiencing a very slow cursor / brush while using a tablet with brushes form the "Textured" category (brushes that have large size and many rough / sharp edges). Cursor / brush works fine with mouse. Video LE: Never mind, turning off "High precision input" makes it work normally.
  3. Hi there, after upgrading to latest release i got extremly unresponsive paintbrush in layer mask with 650 pixel width System: AMD Ryzen 7 1800X, 8+8 cores, 32GB RAM, SSD, Nvidia 1080 GTX, Windows 10, 1980x1200 Dell 2408 Display (Adobe RGB calibrated with Spyder 5). Using "Max Performance" Energy plan. Always latest Windows patches installed (to 1709 release) Canon CR2 RAW files (~30 MByte each), stack of 4 images with exposure bracketing, without HDR mapping (unchecked during "open" dialog). Steps to reproduce: 1. open 4 RAW files as HDR stack, uncheck "HDR mapping" 2. clone pixel map 3. HDR mapping of cloned pixel map 4. add curve adjustment 5. add highpass filter layer, 1 pixel, "linear light" blend mode 6. use paintbrusch with ~650 pixel width, black color, to modify filter mask layer. Result: CPU goes to 100% (on 16 cores!) several seconds lag before paintbrush results get visible, even preview of black paintbrusch on white mask layer lags needs 2-3 seconds. "bumpy" paintbrush results, chain of seperate black circles instead of full black mask. Any ideas?
  4. Hi, Affinity photo is VERY slow on my old iMac (21.5, mid-2010, 3,6 GHz Intel Core i5, 12 Go).It takes ages to open, export, etc. I checked with activity monitor and it uses an incredible amount of memory (see attached file). I can hardly use it.
  5. Hello, I tried Affinity long time ago, was not so very pleased, but gave it another try now. Now I installed the Affinity Photo trial on a MS Surface, and surprise, I like it a lot. Then I installed it on my working PC, which should work even better. But it is the opposite. Starting it takes ages (~30 seconds or so.). When I work with text, then the speed crawls down even more. Every single text action, like moving the cursor, takes 'forever'. Also the whole UI is very slow, e.g. the settings dialog. When it is so slow, the CPU usage is not high. I already tried to reset (by CTRL) the settings (on this fresh installation). But no difference. There are not many TT fonts installed, ~700. PC is i7, 16GB, SSD, Windows 1709. How to find the cause of this slowness?
  6. Ambrose

    Font list slow to open

    Running Affinity Photo 1.6.2.97 on an i7-2600 at 3.4GHz and 32Gb RAM under Win10. Font list slow to open (about 10 seconds) and subsequently hesitates on hover select when scrolling outside of the loaded page. To save your time and mine it is not: Number of fonts. - i've stripped out all but about 20 common basic fonts using registry editor. Font list drops open properly on all other font-using apps e.g. WORD, OpenOffice etc. A machine limitation. A corrupted installation. I've uninstalled/reinstalled. Windows update problem It's up to date. The programme is virtually unusable in text mode. Would appreciate any guidance. fixes etc. Thanks in advance Ambrose
  7. Good Morning, I ran into an issue with AP two days ago and have been trying to fix it unsuccessfully since. I am working on a file that has 2 photos (.tiff files) as layers. I create a mask layer on one of the layers and use the brush tool to blend the 2 layers. This was no issue since I am using the software, but now it is so slow that it takes several seconds until the brush strokes finally go into effect. It is impossible to work with. I tried to restore windows to an early recovery point, installed several different versions of AP and tried to change the settings, but nothing has worked so far. I also tried to do the same in Photoshop, just to make sure it was not an issue with my hardware acceleration or something like that, but it works instantly there. It would be great if someone could help me fix this issue. Thanks, Ben
  8. So after so many lagging issues with DESIGNER under windows 10. I have not reset it, uninstalled it, cleaned the machine, reboot, reinstall, added brushes and with in 3 uses of the program its back to brief lockups, very slow moving of item and slow loading of program. I never had these issues under windows 7. I have now put the first version of 1.6 released to public and it seems to be working better. Whats wrong with the program or what i am doing with it? I never had an issue under Windows 7 pro. But this experience under Windows 10 is terrible. I had issues with PHOTO as well. But reset seemed to fix it for the moment. When I reinstalled the brushes , i did them one at a time and checked..all was good...they are either DAUB brushes or FRANKENTOON...nothing else. PLEASE HELP! Gary
  9. Hi, I've noticed something with Affinity Photo. It feels very sluggish with simple large documents. I'm currently working on a very simple high-res document 10 000 x 5000 px 16 bit, with just 2-3 pixel layers and even simple operations are very slow (merging layers, brush painting etc). Is there something I could do to make it faster? I think that my PC is pretty powerful (please check my signature) and that shouldn't be the problem here.
  10. I have a windows 10 pro machine, fresh install and my PHOTO is lagging in performance. When drawing with the paint brush is really jerky and you cannot create a smooth stroke. It the program seems to lock up for 5 seconds and then start working again. I had Windows 7 pro and PHOTO seemed to work flawless , but not now. It even takes 8 seconds longer to load. I have using solid state drives, 32GB ram i73930K, GTX 980. Should be working with out issue with this setup and i haven't even tried anything hard with it. ANY SUGGESTIONS ON WHAT TO DO ? Any help would be very much appreciated. Gary
  11. If I create mulitple objects in affinity designer the performance become slower. If I hide the objects it is faster again. How can I solve the problem? 64 GB RAM 8 GB video graphic
  12. I have download the Test-Verson but its very low to work with Affinity - its normal? Specially when i work with HDR (to make from 3 RAW-Images -> 1 HDR-Image). When i work with other HDR-Programs i don´t have the problems. The same is, when i load a 360° Panorama-Image and work with Equirectangulare Projection. My configuration is: Win 10 64-Bit AMD A10-8700 Radeon R7, 3,5 GHz, 8 GB RAM I also have check the settings, and now is "Default (grafics card) active. When i chane it to "WARP" its not better But what we can do? I can not buy the product for the full price, when i can not use all the features. What is your suggestion?
  13. I have just done a complete fresh in stall of windows 10 pro. i7 6 core, 32gb , GTX980, and solid state drives. All drivers are up to date. Newest version of Affinity Photo. RAW editing seems very choppy and slow. It was better on my windows 7 OS that need a serious clean, hence why i did a fresh install. Any suggestions as to a fix for this. LIGHTROOM is blazing fast. No issues there. Trying not to use adobe , but PHOTO RAW is not very usable at the moment on my machine. Any ideas would be appreciated. thanks Gary
  14. Hi Guys, first thanks for this beauty, but have some little problem with the Wacom Intuos tablet. Brushes are very slow and in fact not really usable! I have to work now with the mouse to get things working.:( I use Window 10 leatest version.
  15. Hi guys, I just bought Affinity Designer, after reading reviews and watching a few tutorials on youtube, and I was very excited. I started using it, and I love the interface, the fact that it's extremely easy to use and intuitive, and everything was fine and dandy, until I added a few shapes and added effects to them (drop shadow, gradient overlay, outline). After adding 5-7 shapes, Affinity Designer became extremely slow. The lag between my action and what happened on the screen is extremely noticeable, and when I drag shapes there's a huge bleeding effect besides the delay of the movement. Right now, for me, it's unusable, is there a fix coming soon for this? Did anyone else experience this? I don't have an extremely strong system, but Photoshop runs pretty good on my machine, so I was expecting AD to run perfectly, based on the reviews I read. My system: Windows 7 64 bit RAM: 8GB Intel Core i5-4690, 3.50 GHz Nvidia Geforce GTX 750
  16. Hi guys, Just wanted to report a bug. When using text styles, especially on Artistic Text, AD becomes very laggy, it gets a 2-3 seconds delay for a select object action for example. Thank you, Chris
  17. It takes over a minute to open (WIN 7 with AP v. 1.6.2.97) I read that my color settings may be wrong "WCS device profile" but I have no idea how to change it (if I could find it and knew what it was). Others on the forums say it takes about 7 seconds?
  18. I have just done a complete fresh in stall of windows 10 pro. i7 6 core, 32gb , GTX980, and solid state drives. All drivers are up to date. Newest version of Affinity Photo. RAW editing seems very choppy and slow. It was better on my windows 7 OS that need a serious clean, hence why i did a fresh install. Any suggestions as to a fix for this. LIGHTROOM is blazing fast. No issues there. Trying not to use adobe , but PHOTO RAW is not very usable at the moment on my machine. Any ideas would be appreciated. thanks Gary
  19. There's something that has been bothering me from the very moment I started using Affinity Photo: The calculation of the estimated file size in the export dialogue. If I want to export a multi layered project this calculation renders the whole program unresponsive until the approximate file size has finally been determined. And every successive change of the export settings causes Affinity Photo to recalculate the file size and the program becomes unresponsive once more. The described issue is very annoying and also unnecessary to me as I don't see the point in calculating such an estimation. I've got enough experience to know that a jpg with a certain quality setting is going to be of a certain size. Is it possible to optimize the corresponding algorithm so the waiting time can be eliminated? Or maybe you can implement a switch which let's the user turn this feature on or off which would also improve the situation for all those who don't need this estimation. Thanks in advance for looking into it.
  20. Any advice on the best settings for performance in preferences on Photo - memory usage etc? I've had a quick search but can't find anything on here. I have 64bit Windows system with 16gb ram, Intel i5-2500K 3.30ghz, with Nvidia GTX GeForce 1050 ti. Current settings are attached. My problem has been generally sluggish performance, waiting for effects to play catch-up with Retina Rendering at Highest Quality and a far too pixelated image when it's set to low quality.
  21. I have have recently updated to 1.6.6 version. I often import 10+ photo, raw format from Sony A7. Affinity is super slow while doing this. It's too slow to even switch between photos, let alone post-process them. My laptop is Core i7, SSD, 16GB of RAM. I would figure that it should be enough memory to handle 10 files. Please advice!
  22. Hi, After giving Affinity Designer a try, and still struggling with it due to bugs, missing features and unresolved problems, I decided to give Affinity Photo a try, used it for 5 minutes, and gave up. A opened a relatively small picture, very tiny one, and jumped straight to Liquify Persona. No matter which option I used, it works extremely slow, so slow that it's simply unusable. I had to wait sometimes 10 seconds to see the results of a mouse move, which is unacceptable. I played with all options there, no luck, no way someone can work this way. So, I opened the same file in the latest Photoshop CC 2018 and went straight to Liquify Tool - and guess what! Everything works fast, smoothly and beautifully! All moves are reflected instantly. Same goes for AD - keep going back to Illustrator. So, in short, I bought both Affinity software since it first appeared on AppStore, and still not using it - only AD, occasionally, for symbols... I really wanted this to replace Adobe software on my computer and I think I had my hopes too high. Don't want to complain, but when I paid for it, the development was really fast, now I feel that the most important things are still unresolved.
  23. So I'm on the band wagon seeing as PS has gone subscription based. I have Designer and Photo and was happy, kind of. I noticed the performance was very poor on AP. Zooming in on a WIP layer would take too long to update/refresh. I mean, its maybe half a second but it's enough to kill your thought process and kind of disorientates you. What I noticed was the biggest lagger was gradients. A simple gradient overlaid on to my highest level layer. Any attempt at changing the angle of this gradient would cause it to refresh once every second, maybe jumping 20° each time. Totally unusable and more to the point, frustrating. I'm only running onboard graphics card on my Dell i7, 16GB, 1TB SSD but PS was never a problem. I hit the forums to find out what I could do to get some speed in to AP. I tried it all and none of it worked. Changed the render setting to WARP, no change. Allocated more RAM, no change. I then remembered that my music production software wasn't too keen on SpeedStep being enabled as the processor got confused and jumped about from 20% to 70% whilst using particluar VSTs. Thinking about this, I popped in to my BIOS. Speedstep was turned off (which I left as it was to keep my music software happy) but I had another setting in my BIOS that was switchable.... TurboBoost. I switched this off and rebooted in to windows. Opened up the same file. Placed a gradient layer on top and dragged. NIGHT AND DAY!!! It was like using PS again. Smooth as a babies back side. Zooming in and out causes instant (not literally) refreshes. Scrolling through the Layer blend types is almost invisible as it changes the blending properties real time. The thumbnails on the layers panel update instantly with no lag. I've yet to try other things out that was causing me frustration but thought I'd post this on here in case it hasn't been addressed yet. I noticed that there seems to be problems with the higher end systems running AP so maybe its this Turbo Boost thing on Intel based processors. Anyways. My first post here so, Hello! Hope this may help some frustrated AP users. Turn off TurboBoost in your BIOS and hopefully it'll cure your lagging issues. Also check your DPI scaling in control panel!!! When I'm on 100%, the lagging is terrible. When I change to 150% (Recommended), the lag disappears.
  24. I started a TOPIC on this back in February named EPS export option, Slowness of "Calculating...", and although I can still see that post header in the My Content section of my profile, clicking on it yields an error. Searching for it reveals nothing. It seems like the topic was deleted for some reason, hence my follow-up post on the same matter today. Try this: 1. Open a rather large photo. 2. File > Export 3. Note that PNG is probably selected by default and at the bottom right of that sheet you see "Calculating..." Note how long it takes for the file size to appear. Then switch from PNG-24 to PNG-8 and note the time. It takes forever. Switch to JPEG and play around. JPEG file sizes calculate faster than PNG, but the are still slow. Switch to GIF and then go get a cup of coffee because you'll be waiting a VERY long time before the file size appears. I've got a 3GHz processor! None of my other apps that show sizes are this slow. Seriously, those sizes should be calculated and displayed almost instantly. Why is this important? Because I sometimes want to prepare pics for the web and I want to see if PNG-8 or GIF or JPEG are the best choices for the smallest size. In Photoshop's "Save for Web" feature, such is fast and easy. But the current functionality in AP slows me down tremendously. Suffice it to say, AP has not yet weaned me off Photoshop. But I am hopeful it will. That's why I bought AP just as soon as it hit the MAS. I want to support your development efforts. Thanks.
  25. Domvel

    Lagging and glitches

    Hi there. I have just bought the affinity designer and photo. And unfortunately I see that the program is extremely slow, lagging and glitchy. What should I do? I cannot work with this until the performance is so terrible. -.- PC Specs: Windows 10 Pro 64-bit (1703) GeForce GTX 745 (With the latest drivers: 06.10.2017, version: 23.21.13.8792) Intel Core i3-6100 3.70 GHz 16 GB RAM Affinity Designer Version 1.5.3.69 For more system informations, take a look to the dx diag file. DxDiag.txt
×